Naționala de handbal feminin dă piept astăzi cu Polonia în ultimul meci al Grupei C de la Campionatul Mondial Universitar din Portugalia. România joacă cu locul 2 pe masă, care ar însemna calificarea directă în sferturile de finală, în timp ce în cazul unei înfrângeri tricolorele se vor afla la mâna rezultatelor din celelalte grupe.

vs_Korea

Criteriile de departajare prevăd calificarea primelor două clasate din cele trei grupe, plus cele mai bine clasate două locuri trei, care să întregească tabloul sferturilor. Și România, și Polonia au învins Uruguayul și au pierdut cu Coreea, aflându-se astfel la egalitate de puncte după două meciuri. Dacă pierd, româncele vor fi cu ochii pe meciurile Brazilia – Cehia și Rusia – Portugalia, cele care ar putea răsturna ierarhiile grupelor A și B, permițând României obținerea unui loc al treilea cât mai bun, ca puncte și golaveraj.

 

De cealaltă parte, după ce au pierdut dramatic cu Spania, 28-29, în ultima secundă a meciului, băieții joacă ultima șansă împotriva Japoniei, însă chiar și în cazul unei victorii ei ar putea pierde calificarea, în dauna Egiptului, care are un meci facil cu Taipeiul Chinez în grupa A.

Naționala masculină universitară participă pentru prima dată după o pauză de 24 de ani la Campionatul Mondial, după ce în deceniile ’70 și ’80 domina competiția, obținând nu mai puțin de șase medalii de aur între 1973 și 1987, și argintul în 1990, ultima participare până la cea din 2014. Ediția din 2014 este, totodată, prima din istorie la care România aliniază la start ambele naționale, feminină și masculină.
Evoluția de până acum a fetelor este sub așteptări, ținând cont că ele au fost vicecampioane mondiale la ediția din 2012 din Brazilia, precum și la cea din 2010 din Ungaria, iar în 2002 în Spania au cucerit aurul, cu Gheorghe Tadici la cârma echipei. Prestația îndoielnică din 2014 stă însă și sub semnul numeroaselor absențe din lot, oficialii delegației României indicând că mai multe jucătoare valoroase, selecționate pentru Portugalia, nu au fost lăsate să vină la națională de cluburile cu care sunt sub contract.