Au mai rămas aproximativ 4 luni până la startul Jocurile Olimpice de la Rio, iar calificările sunt pe ultima sută de metri. Până în acest moment, România a reuşit să califice 54 de sportivi pentru competiţia supremă care se va desfăşura în perioada 5-21 august. Iar o parte din sportivii care au obţinut biletele pentru Brazilia sunt legitimaţi la Cluburile Universitare. Ba mai mult, câţiva „studenţi” sunt creditaţi şi cu şanse la podiumul olimpic, precum fetele de la CSU Cluj, Corina Căprioriu (judo, categ. 57 kg), Monica Ungureanu (judo, categ. 48 kg) şi Florina Chintoan (handbal).

Din cele 28 de Cluburi Universitare din România, CSU Cluj, CSU Reşiţa, CSU Suceava au reuşit deja să-şi califice sportivi la Jocurile Olimpice.

Atletul Andrei Marius Gag, proaspăt medaliat cu argint la Campionatul Mondial de sală de la Portland (Statele Unite) în proba de aruncare a greutăţii, este legitimat la CSU Suceava şi face deja parte din lotul României care se va deplasa la Rio. Un alt „student” calificat pentru Jocurile Olimpice la atletism este Marius Iulian Cocioran (50 km marş), care apără culorile CSU Reşiţa.

CSU Cluj propulsează sportivi către întrecerea supremă la mai multe discipline: judo, handbal, nataţie. Corina Căprioriu şi Monica Ungureanu încă nu au confirmarea participării la Jocurile Olimpice, întrucât listele Federaţiei Internaţionale de Judo se închid la sfârşitul lunii mai. Calificarea la Rio se face în baza ierarhiei mondiale de la 30 mai. Dar cele două sportive sunt cu un picior în Brazilia, având în vedere că ocupă locurile 2, respectiv 8 în clasamentele mondiale la zi. În schimb, Florina Chintoan a fost una din handbalistele care au pus umărul calificării naţionalei pentru competiţia din Brazilia şi foarte probabil va face parte şi din lotul de 14 sportive care va fi selecţionat de antrenorii Tomas Ryde şi Costică Buceschi. Un alt sportiv de la CSU Cluj care va merge la Jocurile Olimpice este înotătorul Robert Glinţă.

Imediat după Jocurile Olimpice se vor desfăşura, conform tradiţiei, şi Jocurile Paralimpice, iar Florin Cojoc (atletism, CSU Politehnica Iaşi) şi Alexandru Bologa (judo, CSU Cluj) şi-au asigurat deja prezenţa la respectiva întrecere.

Anamaria Ioniţă (atletism, CSU Piteşti), Alin Florin Ştirbu, Narcis Ştefan Mihăilă (atletism, ambii de la CSU Reşiţa), Sanda Belgyan (atletism, CSU Cluj), Ana Dascăl, Alexandru Coci, Alin Coste (nataţie, toţi de la CSU Cluj) sunt alţi „studenţi” care încearcă să obţină în această perioadă calificarea pentru Rio 2016.