În perioada 26 iunie – 3 iulie, la Malaga (Spania), se vor desfășura Campionatele Mondiale Universitare de Handbal, competiție la care România va fi prezentă cu ambele reprezentative. Atât la feminin, cât și la masculin, loturile sunt ”codimentate” cu mulți jucători de mare valoare din Ligile Naționale, astfel că delegația țării noastrre și-a fixat ca obiectiv două medalii.

Înaintea plecării la Campionatele Mondiale, Federația Sportului Școlar Universitar în colaborare cu Federația Română de Handbal au susținut o conferință de presă la care au participat Alexandru Dedu (președinte FRH), Constantin Căliman (director adjunct FSSU), Costică Buceschi (antrenor lot feminin), Sorin Toacsen (director tehnic FRH), Patricia Vizitiu, Nicoleta Tudor și Denisa Dedu (jucătoare lot universitar).

”Componențele celor două echipe ne dau un sentiment de încredere, că ne putem bate la medalii în ambele competiții. Cred că acest tip de eveniment este necesar handbalului românesc. Avem nevoie de handbal atât în școli, cât și în universități”, a declarat Constantin Căliman.

”Până nu demult era destul de greu să faci un lot universitar. Acest Campionat Mondial face parte din strategia de pregătire a echipelor naționale. În lotul feminin sunt și niște domnișoare, domni susceptibili de a face parte din loturile naționale. La Malaga vor fi prezenți ambii selecționeri ai primelor reprezentative, Tomas Ryde și Xavier Pascual, asta înseamnă că este un eveniment mai mult decât important pentru noi”, a susținut Alexandru Dedu.

”Este o primă etapă de pregătire a Jocurilor Olimpuice și fiecare jucătoare care este în acest lot are șansa de a ajunge acolo, să demonstreze că merită să fie în lotul pentru Rio. Noi încercăm să jucăm cât mai aproape de ceea ce facem și la echipa națională, și ca pregătire, și ca tactică”, a precizat Costică Buceschi.

”Gândul nostru este de a ne întoarce cu medalia de la aur de la Campionatul Momdial Universitar. Selecția la nivelul lotului este foarte bună față de anii precedenți. Băieții sunt sănătoși și încrezători că își pot îndeplini visul, acela de a deveni campioni mondiali universitari”, a afirmat Sorin Toacsen.

”Suntem o echipă tânănă și dorim să ne afirmăm, să câștigăm o medalie la Campionatul Mondial Universitar”, a declarat Nicoleta Tudor

”Nu doresc să plec cu medalia la gât și să mă întorc fără ea. Să avem întâi rezultate foarte bune și apoi putem vorbi și de medalii. Dorim prin acest Campionat Mondial de la Malaga să prindem și Jocurile Olimpice, astfel că este un test foarte util”, a fost declarația Patriciei Vizitiu.

”Consider că acest Mondial Universitar este foarte benefic pentru noi. Majoritatea fetelor suntem destul de tinere, astfel că avem nevoie de foarte multe meciuri. Acest turneu ne ajută să fim mai unite, mai omogene. La sfârșitul competiției sper să ne întoarcem cu o medalie”, a susținut Denisa Dedu.

Cu această ocaze, atât directorul adjunct FSSU, cât și președintele FRH au vorbit și despre posibilitatea organizării unui Campionat Național Universitar. ”Mi-aș dori ca FSSU să organizeze un campionat regulat la nivel de universități, iar la acest capitol este de lucru cu rectorii. Este o plajă foarte mare de persoane în sectorul universitar, pe care vrem să le aducem în handbal ca și practicanți sau consumatori”, a precizat Alexandru Dedu. ”Ne gândim să organizăm un campionat național universitar de handbal, avem și un proiect în acest sens. Cu implicarea FRH și a celor 97 de universități din țară am putea pune la cale un campionat universitar. Am putea strânge măcar 25-30 de echipe, care ar contribui la consolidarea unui sistem. Între 18 și 25 de ani sunt foarte mulți sportivi care se pierd, iar dacă această idee ar prinde contur, e ceea ce ar avea nevoie handbalul românesc”, a adăugat Constantin Căliman.

Lotul Universitar (feminin):

Elena Șerban, Denisa Dedu – portari; Alexandra Orșivschi, Cristina Florică, Alexandra Andrei, Gabriela Perianu, Mădălina Zamfirescu, Andreea Pricopi, Laura Popa, Patricia Vizitiu, Nicoleta Tudor, Cătălina Preda, Andreea Trăilă, Cristina Nan – jucătoare.

Antrenori: Nicoleta Alexandrescu, Costică Buceschi și Jaume Fort Mauri

Lotul Universitar (masculin)

Ionuț Iancu, Darius Makaria – portari; Andrei Bejinariu, Ionuț Nistor-Ioniță, Bogdan Moisa, Ciprian Șandru, Robert Militaru, Cosmin Capotă, Nicolae Ungureanu, Alexandru Budui, Demis Grigoraș, Adrian Rotaru, Mihail Huța, Dumitru Tudorancea – jucători.

Antrenor: Ion Mihăilă

În turneul feminin, România face parte dintr-o grupă cu India, Japonia și Spania. La masculin, naționala țării noastre va evolua cu Portugalia, Egipt, Coreea de Sud și India.

Delegația României va pleca în 26 iunie la Malaga, echipele fiind însoțite de Cristina Brânzoi – Director general FSSU, Constantin Căliman – Director Adjunct FSSU și Marius Ulăreanu – Consilier.