Universiada de vară: Ştefan Gheorghiţă, medalie de aur la lupte libere, categoria 84 kg

În cadrul concursului de lupte libere al Universiadei de vară de la Kazan, sportivul român Ştefan Gheorghiţă a cucerit medalia de aur a categoriei 84 kg, după ce a dispus în finală, cu 3-1, de rusul Şamil Kudiyamagomedov, un titlu care vine să confirme valoarea şcolii româneşti în acest sport.

Timişoreanul Ştefan Gheorghiţă este student al Universităţii de Vest din oraşul natal, având la această ediţie a Jocurilor Mondiale Universitare un parcurs excelent. După ce a trecut pe rând de francezul Stephane Marczinski şi belarusul Amarhadshi Magomedov (cu 4-0, respectiv, 4-1), a intrat în lupta pentru medalii în urma succesului cu 3-1 din sferturi în faţa lui Piotr Ianulov (Republica Moldova), pentru a dispune în semifinale de uzbekul Unidjon Ismailov, tot cu 3-1.

Actualele întreceri, din cadrul Universiadei de vară, aplică pentru prima oară la o mare competiţie noul sistem de punctaj, cu care Federaţia internaţională de lupte vrea, prin dinamizarea meciurilor, să reintre în programul Jocurilor Olimpice din 2020, de unde, în protestele cvasi-generale, unul dintre cele mai vechi sporturi din lume fusese scos.

Astfel, joi a fost o zi deosebită pentru sportul românesc la Kazan, obţinându-se 2 medalii de aur (atleta Roxana Bîrcă, la 5.000 m, şi luptătorul Ştefan Gheorghiţă) şi 1 medalie de bronz (tot o atletă, Carmen Toma, la triplusalt). Cu aceste succese, bilanţul delegaţiei României la Universiada de vară 2013 este de 2 medalii de aur şi 4 de bronz. AGERPRES (editor: Lucian Oprea)

 

ARTICOL PRELUAT DE LA Agentia Nationala de Presa „AGERPRES”

Link articol

 

 

 

Universiada de vară: Roxana Bîrcă, campioană mondială universitară, la 5.000 m

Românca Roxana Bîrcă este noua campioană mondială universitară, obţinând medalia de aur în proba de 5.000 m a concursului atletic din cadrul Universiadei de vară de la Kazan, în 15’39″76/100, cea mai bună performanţă a sezonului, după o cursă superbă, în care a atacat pe ultimii metri, fără speranţă pentru adversare.

Medalia de argint a revenit rusoaicei Olga Kolovkina – 15’43″77/100, iar cea de bronz a fost câştigată de japoneza Ayuko Suzuki – 15’51″47/100. Cealaltă atletă româncă participantă la 5.000 m, Cristina Frumuz, a sosit a 8-a, în 16’39″07/100.

În proba de 3.000 m obstacole, românul Alexandru Ghinea s-a situat pe locul 7, cu 8’53″14/100. AGERPRES (autor: Lucian Oprea, editor: Teodora Oprea)

 

ARTICOL PRELUAT DE LA Agentia Nationala de Presa „AGERPRES”

Link articol

 

 

 

Universiada de vară: Carmen Toma, medalie de bronz la triplusalt, cu 14,14 m

Joi, atleta Carmen Toma a cucerit a 4-a medalie (a 3-a la atletism) pentru delegaţia sportivă a României la actuala ediţie a Universiadei de vară de la Kazan, obţinând bronzul la triplusalt, cu cel mai bun rezultat al sezonului pentru ea – 14,14 m. De altfel, Toma a avut o comportare remarcabilă, depăşindu-şi de nu mai puţin 3 ori cea mai bună performanţă a sezonului, cu o serie constantă la un nivel bun: 13,87 m, 13,93 m, 13,89 m, depăşită, 13,95 m şi, în ultima încercare, 14,14 m.

Întregul concurs de triplusalt feminin a stat sub semnul excelenţei, medaliata cu aur, Ecaterina Koneva (Rusia) reuşind, cu 14,82 m, recordul Jocurilor Mondiale Universitare, cu un centimetru mai bine decât compatrioata sa Tatiana Lebedeeva. Medalia de argint a fost câştigată de poloneza Anna Jagaciak – 14,21 m. Pe locul 4, pentru a ilustra dramatismul întrecerii, s-a situat Irina Ektova, din Kazahstan, cu 14,13 m.

Astfel, până în prezent delegaţia României are 4 medalii, toate de bronz, la JMU cu numărul 27, 3 obţinute de atlete – Andreea Ogrăzeanu, la 100 m şi 200 m, şi, joi, Carmen Toma, şi scrimera Sabina Pop, în prima zi. AGERPRES (autor: Lucian Oprea, editor: Teodora Oprea)

 

ARTICOL PRELUAT DE LA Agentia Nationala de Presa „AGERPRES”

Link articol