Delegațiile participate la Jocurile Europene Universitare au avut parte, miercuri, de o seară superbă cu ocazia ceremoniei de deschidere. Apoi, la câteva ore distanță, studenții au reintrat în competiții, mizele fiind importante.

În ceea ce privește România, Universitatea Ecologică București a irosit șansa de a deveni prima reprezentantă a care urcă pe podium în Croația. Echipa pregătită de Alexandru Lupu a terminat pe locul 4 în turneul de rugby în ”7”, după ce a pierdut ambele jocuri din ultima zi.

În semifinală, adversara a fost Universitatea Națională SEU (Georgia), triplă câștigătoare a trofeului și prima în Rankingul pe universități. La capătul unei lupte accerbe, georgienii s-au impus cu 21-14. Astfel, ecologiștilor le-a rămas varianta medaliei de bronz, doar că Universitatea Federală Siberiană (Rusia) a fost mai proaspătă la final de competiție și s-a impus cu 12-0. Rușii și-au luat astfel revanșa după ce în grupă, studenții români câștigaseră cu 17-12. Titlul a fost câștigat de Georgia, după 26-12 în finala cu Portugalia.

BASCHET / Alba Iulia, calificată de pe locul 2 în sferturi

Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia a ocupat locul 2 în Grupa A din cadrul turneului de baschet feminin, după ce a cedat la limită în ultima partidă cu echpa gazdă Universitatea Zagreb, scor 59-62. Victoria croatelor a fost decisă practic la ultimele acțiuni, după ce România a condus cu 59-58 cu mai puțin de 2 minute înainte de final. Sonia Ursu a făcut o partidă excelentă pentru Alba Iulia, ea realizând 20 de puncte, dar și 15 recuperări. Ardelean a înscris 13 puncte, iar Beldian – 9 puncte. După o zi de pauză, ardelencele vor continua sâmbătă competiția, urmând să joace în sferturile de finală cu Universitatea Ljubljana (Slovenia).

La masculin, Universitatea Pitești a fost învinsă în jocul doi de Universitatea de Științe Aplicate Vern (Croația) cu scorul de 74-60. Următorul meci al băieților este vineri (ora 14:15) cu Universitatea Niș

HANDBAL / De la minus 23 la plus 12 în numai 24 de ore

După o înfrângere la 23 de goluri în meciul de debut cu Universitatea Niș, handbaliștii de la ”Constantin Brâncuși” Tg. Jiu s-au revanșat cu un succes la 12 goluri în meciul doi din grupă, cu Innsbruck (Austria), scor 37-25. Vineri, de la ora 20:00, băieții pregătiți de Eduard Sakizlian și Ion Chepea vor juca un meci decisiv pentru calificarea în sferturi cu Aveiro (Portugalia), iar succesul este obligatoriu pentru a avansa în faza următoare.

La feminin, Universitatea Pitești este ca și calificată în sferturi, după un succes clar cu Kastamonu (Turcia), scor 42-25.

Jocurile Europene Universitare se desfășoară în perioada 11-25 iulie, iar România participă la șase discipline: rugby, volei, baschet, handbal, baschet 3×3 și fotbal.