În prima zi de competiție la Jocurile Europene Universitare din Croația (Zagreb / Rijeka) s-au consumat deja câteva episoade la șase discipline: baschet, rugby, polo, șah, karate și canotaj. România a început să conteze deja în întrecerile de baschet și rugby, pe ambele fronturi reușind victorii.

În turneul masculin de baschet, Universitatea Pitești a intrat în competiție cu un succes la 10 puncte diferență, 65-55 cu Universitatea Minho, într-un meci din grupa B. Studenții piteșteni au obținut o victorie de moral înaintea următoarelor trei jocuri care se anunță mult mai dificile, în compania unor școli de baschet redutabile din Europa: cu Universitatea de Științe Aplicate Vern (Croația, 14 iulie, ora 16:30), Universitatea Niș (Serbia, 15 iulie, ora 14:15) și Universitatea Ljubljana (Slovenia, 16 iulie, ora 14:15). În întrecerea masculină s-au aliniat 20 de echipe, împărțite în patru grupe. Într-un alt meci din grupa baschetbaliștilor români, Croația a învins Slovenia cu 76-59.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia a debutat la rândul ei cu dreptul, 71-64 cu Universitatea Mykolas Romeris (Lituania): Partida s-a desfășurat în cadrul Grupei A, în care s-a mai consemnat rezultatul Universitatea Zagreb (Croația) – Universitatea Groningen (Olanda) 102-51.

Alba Iulia va disputa următorul meci în 13 iulie (ora 18:45) cu reprezentanta Olandei, iar o zi mai târziu (ora 21:00) va înfrunta și echipa din Croația. În turneul feminin participă 16 echipe.