Ministerul Educatiei Nationale/Federația Sportului Școlar și Universitar impreuna cu 10 Federatii Nationale pe Ramura de Sport a finalizat procesul de selectie si definitivare a loturilor sportive pentru cele 11 ramuri sportive, care vor compune delegatia României participantă la ediția a 29-a a Universiadei de Vară.
În programul competiției sunt prezente următoarele discipline sportive: sărituri în apă, înot, polo, atletism, tir cu arcul, baschet, baseball, badminton, biliard. scrimă, fotbal, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, golf, judo, patinaj pe role, tenis de masă, taekwondo, tenis, volei, haltere și wushu.
Universiada reprezinta după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov) dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (Bucuresti). În anul 1953, Bucureștiul a fost orasul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.
Participarea la Universiadă este permisa sportivilor studenti care sunt încadrați la o formă de studiu în instituțiile de învățământ superior (licență, masterat sau doctorat) sau absolventilor din anul 2016, care nu depășesc vârsta de 28 de ani cu excepția baschetului care are limita de vârstă maxima de 25 de ani.
România s-a clasat pe locul 29 pe natiuni la Universiada de vară din 2015 în Gwangju, Coreea de Sud, obtinand 1 medalie de aur, 3 de argint si 3 de bronz.
La aceasta a 29 a editie organizata la Taipei/Taiwan România va participa cu o delegatie formata din 121 de persoane, participand la 11 ramuri de sport.
“Suntem bucuroși să concurăm la Universiada de vară din 2017, iar participarea gimnastei Larisa Iordache reprezintă o nouă cheie de verificare pentru ea, fiind prima competiție din cele trei premergătoare Campionatelor Mondiale de la Montreal, din octombrie 2017. Larisa Iordache a fost aproape an de an pe podium de când este componentă a lotului de senioare și avem ca obiectiv obținerea a 1-2 medalii (individual compus, bârnă, paralele) la Universiada de vară de la Taipei. Avem încrederea că, atât Larisa, cât și ceilalți sportivi reprezentanți ai gimnasticii masculine românești, vor depune toate eforturile pentru a obține cele mai bune rezultate și ne dorim să-i vedem urcând pe podium.” a declarat Andreea Raducan –Presedinte FRG.
Gimnastica romaneasca este reprezentata de urmatorii sportivi:
- Iordache Larisa Andreea, este singura gimnasta romanca din delegatia care va participa la Universiada de la Taipei/august 2017. Medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba pe echipe la olimpiada din 2012, cvadruplă medaliată mondială și de 12 ori medaliată europeană este de departe sportivul cel mai titrat din delegatia Romaniei acceptand sa fie si portdrapelul nostru.
S-a antrenat la Colegiul Național Sportiv „Cetate Deva” iar mai apoi a ajuns la lotul olimpic de la Izvorani. Actualmente este pregatita de de antrenorii săi, Lăcrămioara și Cristian Moldovan, la CS Dinamo București.
Larisa Iordache s-a născut la București pe 19 iunie 1996 și provine dintr-o familie de sportivi. Fratele ei practică fotbal de performanță, mama ei a făcut handbal, iar tatăl fotbal. S-a apucat de gimnastică întâmplător după ce a fost remarcată în parc de către Mariana Câmpeanu, antrenoarea clubului Dinamo pentru ambiția de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. A cucerit prima medalie de campioană națională la 8 ani, la concursul „Mica Gimnastă”.
„E unică în gimnastică„, o caracterizează Mariana Bitang pe Larisa, despre care mai spune că: “Are explozie, are viteză, este o combinație între dificultate acrobatică și veleități artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar. Tot ce-mi doresc este ca ea să fie un nou reper în gimnastica mondială, precum celelalte campioane ale noastre. Să fie Larisa Iordache!”.
Dupa ce a ratat participarea la JO de la Rio /2016 din cauza unei accidentari fiind inclusa in delegatie ca rezerva, se pare ca 2017 este un an bun pentru Larisa. A reusit sa castige o medalie de bronz (barna) la Campionatele Europene/Franta, doua medalii de aur (paralele si barna) la Cupa Mondiala de la Koper/Slovenia si o medalie de aur la Campionatele Frantei.
Gimnasta Larisa Iordache si-a dat acordul de a fi portdrapelul Romaniei la ceremonia de deschidere a Universiadei de la Taipei, declarand urmatoarele: ,,Va multumesc pentru oportunitatea primita! Ma bucur ca am ocazia sa fiu portdrapelul delegatiei Romaniei la universiada! Este prima experienta de acest gen pentru mine si cred ca ma voi bucura foarte mult de moment. Sper din suflet sa avem o experienta minunata, toata delegatia Romaniei, pe tot parcursul desfasurarii universiadei.’’
- Andrei Munteans-a născut in Sibiu, pe data de 31 ianuarie 1993. Primii pași in gimnastică au fost făcuți la 4 ani și jumătate. Și-a început cariera în gimnastică artistică sub îndrumarea antrenorilor Ciprian Baiaș și Carmen Roșianu, în orașul natal, la CSS Sibiu. S-a transferat la Bistrița, când a fost selecționat la lotul olimpic de juniori. În anul 2009 a fost laureat cu argint la sol și cu bronz pe echipe, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tampere. În anul 2010 a devenit primul campion olimpic de tineret din România după ce a câștigat aurul la inele la Jocurile Olimpice de Tineret de la Singapore. S-a clasat și pe locul 2 la paralele. A câștigat medalia de aur la paralele la Europenele pentru juniori de la Birmingham, primul titlu continental pentru România din 2002. În 2011 s-a alăturat lotului de seniori din București, iar în 2014 a luat primul său titlu național la individual compus. În anul următor, s-a clasat pe locul 3 la inele la Cupa Mondială de la Doha. În 2016, Federația Română de Gimnastică i-a atribuit locul cotă rezervat României în cadrul Jocurilor Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro. S-a calificat în finală la paralele. A obținut nota 15,600 în finală cu un exercițiu sigur și s-a clasat pe locul 6. Este sportiv al Clubului CS Dinamo București.
- Roland Modoianu este născut pe 31 iulie 1997 şi a început să practice gimnastica la CSM Reşiţa, cu antrenorii Robert Bălan şi Elena Checicheş. Din 2012 a fost cooptat la Centrul Olimpic al Juniorilor de la Bistriţa, dar a continuat să evolueze la competiţiile interne şi europene sub culorile echipei CSM Reşiţa. Pentru talentul şi seriozitatea de care a dat dovadă, Roland Modoianu a fost cooptat, în data de 7 iulie, în lotul de seniori, o performanţă deosebită. Roland Modoianu este multiplu medaliat național și este coordonat de fostul mare gimnast Ioan Suciu, avându-i ca antrenori pe Vasile Vuc, Ionuţ Corlaci şi Ştefan Gal.
- Adelin Kotrong, s-a născut la data de 2 decembrie 1992 și a debutat la CSS Arad, fiind un sportiv talentat al școlii de gimnastică arădene. Se pregăteşte la CSM Arad alături de antrenorii Eugen Căţean, cel căruia îi datorează mare parte din cariera de până acum şi de Ciprian Hegyi. Este vicecampion european de juniori în 2010, medaliat cu bronz alături de echipa României la Festivalul Olimpic al Tineretului European şi multiplu campion naţional la diferite categorii de vârstă.
- Robert Pașcas-a născut la data de 19 decembrie 1995 și a început să practice gimnastica la CSS Reșița, sub îndrumarea antrenorului Robert Bălan. În prezent este legitimat la CSM Reșița. Este multiplu campion național la juniori.
- Robert Ghiuzan s-a născut pe 20 iunie 2006 și a debutat la CSS 7 Dinamo. Este multiplu campion national, fiind legitimat la CS Dinamo București.
- Ovidiu Prichindel este născut la data de 11 martie 1996 și a debutat la CSS 7 Dinamo. Este multiplu campion național la Juniori, fiind legitimat la CS Dinamo.
Obiective Universiada de vară 2017: 1-2 medalii (Larisa Iordache – individual compus, bârnă, paralele); 1 medalie (Andrei Muntean – sol, sărituri, paralele; Robert Ghiuzan – sol), un loc IV-VI (Adelin Kotrong – sol, cal, sărituri) și o clasare cât mai bună cu echipa.
Studentii nostri de la gimnastica vor fi insotiti de antrenorii: Moldovan Claudiu Cristian, Suciu Ioan Silviu si Corlaci Ionut precum si de kinetoterapeutul Spirescu George Razvan.
Participarea gimnasticii romanesti la Universiada de la Taipei este importanta prin prisma rezultatelor pe care tara noastra le-a avut in trecut la aceasta ramura de sport. Daca vor reusi studentii romani sa urce pe podiumul Universiadei, vom vedea in perioada 19-31 august 2017.
Mult succes gimnasticii româneşti!