In perioada 7-8 aprilie 2017 a avut loc la Coimbra/Portugalia, Conferinta Anuală organizată de către Asociația Europeană a Sportului Universitar (EUSA), în colaborare cu Federația Academică Portugheză a Sportului Universitar (FADU), cu tema ,,Promovarea incluziunii soaciale și bunăstarii prin sport’’.
Romania a fost reprezentata la acest eveniment de catre Constantin Caliman – director adjunct al Federatiei Sportului Şcolar şi Universitar, şi Liviu Matac în calitate de auditor EUSA.
Prima zi a Conferinţei a început odată cu cuvantul de deschidere al președintele Asociației Europene a Sportului Universitar (EUSA) – Adam Roczek, care a mulţumit pentru participare celor prezenţi. În continuare au luat pe rând cuvântul, președintele Federației Academice Portugheze a Sportului Universitar(FADU) – Daniel Monteiro, Carlos Cidade – consilier pe probleme de sport și tineret la Primăria din Coimbra, Leonz Eder – vicepresedinte FISU, Alim Maluf Neto președintele FISU America și Ayub Hanafih in calitate de evaluator si preşedinte FISU Asia.
La acest eveniment care a avut loc la Hotel Tryp Coimbra, au fost prezenti peste 150 de participanți din întreaga lume, printre care reprezentanți ai federațiilor membre EUSA, universități, orașe, federații internaționale și continentale, partenerii EUSA și organizatori de evenimente. Moderatorul principal și coordonator al evenimentului a fost Sara Rozman director Departament Dezvoltare, Comunicare si Educatie din cadrul EUSA.
Înainte de deschiderea oficială a evenimentului, participanții au fost invitați la o alergare de dimineață in cadrul programului european #beactive, iar pe intreaga perioada a evenimentului pe durata celor doua zile, participantii au fost încurajati să adopte filozofia si sa promoveze #beactive ca un mod de viață.
Vineri 7 aprilie 2017, dupa deschiderea oficiala s-a dat startul primei sesiuni de comunicări sub denumirea ,,Utilizarea sportului pentru a promova incluziunea sociala și egalitatea de sanse’’ care a fost moderată de către Milan Zvan – membru al Comitetului Executiv EUSA şi al Comisiei de Educaţie din cadrul EUSA. Primul speaker a fost John Petersson, președinte al Comitetului Paralimpic European (EPC), care a furnizat o imagine de ansamblu a mișcării paralimpice și implicarea la ultima ediție a Jocurilor Europene Universitare din 2016 Zagreb&Rijeka Croatia.
Deasemenea pentru a avea o imagina de ansamblu a eforturilor comune la nivel european prin promovarea incluziunii sociale și egalitatii de sanse, Yves Le-Lostecque membru al Comisiei Europene si responsabil al domeniului sport, a descris participanților rolul sportului de masă în Europa și rolul său în construirea unor societăți mai incluzive precum și consolidarea valorilor precum toleranța, integrarea și dialogul intercultural.
Oferind o perspectivă diferită asupra acestui subiect, Eduard Blaskovic care sa oferit voluntar la Jocurile Europene Universitare din 2016, a vorbit participanților despre experiența sa în promovarea incluziunii sociale şi egalitatea de şanse. Fiind o persoană cu handicap, contribuția domnului Blaskovic la acest eveniment a fost crucială şi un bun exemplu în dezvoltarea de noi modalități pentru oferirea de șanse egale pentru toți.
Dupa succesul înregistrat de Jocurile Europene Universitare 2016, au fost prezentate reflecţii privind organizarea acestui eveniment. În acest sens, președintele de onoare dl Alberto Gualtieri a împărtășit membrilor prezenţi perspectiva sa cu privire la pregătirea evenimentului inaugural în 2012. Adam Roczek și-a exprimat ulterior mulţumirea pentru buna organizare, menţionând ca acum sunt foarte bine structurate mecanismele organizatorice, lansând o provocare şi întrebănd cum se pot dezvolta și să crească în viitor calitativ toate evenimentele sportive universitare.
Gordan Kozulj, președinte Comitetului de Organizare a Jocurilor Europene Universitare Zagreb și Rijeka 2016, și-a exprimat mândria privind succesul EUG2016, parteneriatul cu toţi factorii implicaţi în organizare şi modul în care echipa de voluntari şi organizatori a conlucrat, reuşind să contribuie la cel mai bine organizat eveniment al sportului european universitar din toate timpurile.
Mario Santos, secretar general al EUG2018, a oferit în continuare o imagine de ansamblu privind stadiul de organizare şi pregătire a Jocurilor Europene Universitare din 2018 care vor avea la Coimbra/Portugalia. El a subliniat că, chiar dacă evenimentul nu va fi la fel de bine organizat ca EUG2016, obiectivul este cel de a pregati un eveniment de succes și plăcut pentru toți participanții, precum şi o moștenire substanţială pentru oraşul şi Universitatea din Coimbra.
Conferința a continuat, cu două sesiuni paralele de workshop. Anna Edes, președinta Comisiei Studentilor EUSA, a moderat workshop ul intitulat „Voluntariatul in sport și deschiderea de oportunități pentru tineri“. Ea a fost ajutată de Ivana Ancic care a vorbit despre schimbul de experienţă dintre voluntari, iar Nevena Vukasinovic de la ENGSO Tineret a prezentat detalii despre implicarea în organizarea Forumului European al Tineretului 2017 si proclamarea Cartei Roz pentru Tineret. Workshop ul axat pe protejarea în sport și a fost moderat de către Andrej Pisl, seful departamentului de marketing şi comunicare EUSA. Primul speaker Heidi Pekkola, reprezentantul Organizațiilor Non Gvernamentale Europene din Sport (ENGSO), a oferit câteva informaţii despre proiectul SCOORE şi demersurile efectuate în Europa în ultimii doi ani privind promovarea principiului egalităţii de şanse. Bettina Rulofs de la German Sport University Cologne a prezentat urmatorul proiect denumit VOCE, proiect aflat în curs de desfășurare şi care promovează combaterea violenței sexuale în sport. Neil Rogers a vorbit despre campania #takeastand, un proiect la care participă universități și colegii britanice (BUCS), abordarea mai multor amenințări în domeniul sportului universitar și căile prin care pot fi combătute.
A doua zi, discuţiile s-au concentrat pe crearea unei moșteniri durabile a tuturor proiectelor sportive universitare europene organizate sub egida EUSA. Trezorierul EUSA Lorenz Ursprung, a facut o prezentare privind organizarea EUG 2016 şi implicarea conducerii universităţilor si primariilor din Zagreb și Rijeka. Haris Pavletic a împărtășit publicului prezent, măsurile care au fost luate şi demersurile ca Jocurile Europene Universitare să se desfăşoare în bune condiţiuni precum şi importanţa moștenirii din punctul de vedere al infrastructurii şi experienţei în organizare, pentru anii următori.
Conferința a continuat cu doua workshopuri paralele, dezbatându-se problematicile din două domenii importante ale sportului universitar. În primul workshop intitulat ,,Exemple de buna practica şi implicarea studentilor in organizarea de evenimente sportive’’ asociațiile sportive naționale universitare din întreaga Europă au fost invitate să ofere o perspectivă privind particularitaţile acestui domeniu pentru fiecare ţară. Dezbaterea a fost moderata de către Bruno Barracosa – mebru Comitet Executiv EUSA, avandu-i ca speakeri pe Mozes Szekely de la Federaţia Maghiara a Sportului Universitar (HUSF), Marianna Cardoso – Federația Academică Portugheză a Sportului Universitar (FADU) şi Marjukka Mattila de la Federaţia Finlandeză a Sportului Universitar (OLL).
Cel de al doilea workshop „Modul de utilizare a Social Media pentru a promova evenimente sportive“, a fost moderat de către Bill Thompson – membru în Comitetul Executiv EUSA şi preşedintele Comisiei de Media&Comunicare EUSA. Leonz Eder și Fernando Parente, amândoi reprezentând FISU, au arătat căile prin care FISU utilizează social media ca modalitate promovare a evenimentelor sportive. Charles Camenzuli (SAPI Europa), a prezentat o analiză comparativă social media vs căile media tradiționale, dând exemple din jurnalismul sportiv de la marile evenimente organizate în lume. Christopher Halder, expert social media la Grand Union, a închis sesiunea de comunicare pe aceasta tema prezentând tehnici de promovare a evenimentelor sportive.
Ultima parte a conferinței a reunit toți participanții pentru sesiunea finală, intitulată „Europa Activă“, având ca speakeri reprezentanţi ai Comisiei Europene, FISU și EUSA. Sesiunea a început cu vice-președintele FISU – Leonz Eder, care a împărtășit modul în care Ziua Internațională a Sportului Universitar a fost mediatizată. Proclamată de către UNESCO la inițiativa FISU, ziua este sărbătorită pe data de 20 septembrie în fiecare an și își propune să motiveze studenții și angajații din învățământul superior să fie mai activi.
Cu această ocazie, Shih-Ming Tu – CEO adjunct al Universiadei de Vară care va avea loc în Taipei, a prezentat activitățile planificate pentru organizarea acestui mare eveniment sportiv universitar, guvernat de FISU.
Comisarul European Yves Le-Lostecque, a împărtășit obiectivele generale și succesul extraordinar al ultimelor două ediții ale Săptămânii Europene a Sportului. Începând din 2017, Săptămâna Europeană a Sportului are loc în intervalul 23-30 septembrie. Săptămâna se adresează tuturor categoriilor de vârsta. Împreună cu coordonatorii naționali și organizațiile partenere, printre care EUSA este de asemenea una dintre ele, campania este setată pentru a inspira pe toţi europenii să fie activi (#beactive), încurajănd practicarea activităţilor fizice pe tot parcursul anului.
În încheiere s-a prezentat o perspectivă asupra evenimentelor viitoare organizate de EUSA, cu accent pe ceea ce se va întampla în 2017. Managerul departamentului Sport în cadrul EUSA – Besim Aliti, a prezentat succint programul Campionatelor Europene Universitare pentru 2017, care include 19 ramuri de sport organizate în 14 orașe din Europa, care se vor desfăşura în această vară și toamna.
Milan Zvan- membru al Comitetului Executiv EUSA şi președinte al Comisiei pentru Educație, a încheiat conferința oferind o imagine de ansamblu a evenimentului, și a mulțumit vorbitorilor, moderatorilor, gazdele precum și participanților pentru contribuția lor în discuțiile care au avut loc.
Membrii prezenţi la Conferința EUSA 2017, au fost invitați să viziteze orașul Coimbra, precum şi arialul sportiv care va găzdui Jocurile Europene Universitare 2018. Vizita a început la Universitatea din Coimbra, vizitându-se patrimoniul UNESCO, Universitatea din Coimbra – Alta și Sofia precum și biblioteca faimoasă Joanine, clădire construita în stil baroc şi situată în centrul istoric al Universității. După un tur al complexului, participanții au vizitat baza sportiva a Facultaţii de Educaţie Fizică şi Sport din Coimbra care v-a găzdui EUG 2018.
Sâmbătă seara, participantii au fost invitaţi la Gala EUSA organizată cu acest prilej care a avut loc în Sala de Conferinţe a mănăstirii Sao Francisco din Coimbra.