Jocurile Olimpice de vară de la Rio (5-21 august) sunt întrecerile sportive care captează toată atenția în această perioadă. La start s-au aliniat 207 delegații, România fiind prezentă cu un lot de 102 sportivi, incluzând și rezervele. Câțiva sportivi ai delegației tricolore provin de la Cluburile Sportive Universitare, chiar și din mediul gimnazial, cum este cazul înotătoarei Ana Iulia Dascăl, care la 13 ani și 11 luni a concurat la Rio în proba de 100 metri liber.

Dintre sportivii de la cluburile universitare care au concurat până acum, Corina Căprioriu (judo) a fost cea mai aproape de o medalie. Sportiva de la CSU Cluj a terminat pe locul 5 competiția în cadrul categoriei 57 kg. Corina a avut două șanse pentru a cuceri o medalie, dar în urma unor lupte foarte echilibrate ea a fost învinsă. În meciul pentru intrarea în finală cu brazilianca Rafaela Silva, sportiva din Cluj a petrecut pe tatami peste 7 minute (timpul regulamentar al unui meci este de 4 minute), fiind învinsă prin Waza-Ari. Efortul depus în acest duel și-a spus cuvântul și în meciul pentru medalia de bronz cu Telma Monteiro (Portugalia).

„Şapte ani de judo la CSŞ Lugoj, plus şaisprezece ani de pregătire centralizată la lotul naţional din Cluj… Mi-am dorit pentru mine, pentru voi, pentru noi, pentru România mea dragă! N-a fost să fie, iar celor care m-aţi judecat că am plâns vă transmit că şi pentru voi mi-am dorit. Vă mulţumesc din adâncul sufletului pentru mesaje şi pentru că aţi fost alături de mine până la capăt”, a spus vicecampioana olimpică de la Londra 2012, a doua zi după concurs.

robert glintaRobert Glință (CSU Cluj) este un alt sportiv care a avut o comportare la cel mai înalt nivel la Rio. La numai 19 ani, înotătorul a ajuns până în finala la 100 metri spate, performanță remarcabilă.

”Calificarea în finală înseamnă pentru mine enorm de mult. Este mai mult decât ce m-am aşteptat eu la prima mea participare la Jocurile Olimpice. Eu am sperat la cel puţin o semifinală, dar a fost mai mult. Mi-am îmbunătăţit recordul naţional, care era tot al meu. Cu gândul acesta am venit aici, să-mi îmbunătăţesc propriile performanţe, am reuşit să fac asta şi sunt extrem de mulţumit. Sunt între primii opt din lume”, a declarant Glință.

Alin Coste, sportiv tot la CSU Cluj, a făcut parte din ștafeta de 4×100 metri liber la natație, care s-a clasat pe locul 8 într-una din seriile desfășurate.

Ana Iulia Dascăl (CSU Cluj), mezina lotului tricolor, a înotat în 58.72 proba de 100 de metri liber, fiind pe locul 5 într-una din serii și pe locul 36 în clasamentul final.

Monica Ungureanu (judo), categoria 48 kg, nu a trecut de primul tur al întrecerii, ea fiind printre primele sportive ale României care au concurat la Rio.

Naționala de handbal care a avut-o în componență pe Florina Chintoan ca reprezentantă a Cluburilor Universitare (este legitimată la U Cluj) a părăsit prematur competiția, fiind eliminată din faza grupelor.

În săptămâna a doua de întreceri, vom vedea la lucru câțiva atleți legitimați la Cluburile Universitare, precum Marius Cocioran și Narcis Ștefan Mihăilă (ambii de la CSU Reșița) – 50 km marș, Anamaria Ioniță (CSU Pitești), Sandra Belgyan (CSU Cluj) și Andrea Miklos (CSS Viitorul Cluj) – componente ale ștafetei 4×400 metri.

Întrecerile din Brazilia au intrat cu programul în a doua jumătate, iar România a cucerit patru medalii până acum: echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu, Simona Pop) – medalie de aur, Horia Tecău și Florin Mergea – argint, proba de deblu la tenis, Gabriel Sîncrăian – bronz la haltere, barca de 8 rame plus cârmaci, feminin – bronz la canotaj.