România a reușit să-și dubleze medaliile la Campionatul Mondial Universitar de Handbal de la Malaga. După ce fetele au intrat în posesia medaliilor de argint, a venit și rândul băieților să se califice în finala mare a întrecerii din Spania și să-și asigure cel puțin locul 2.

În penultima zi de competiție la Malaga, echipele naționale au avut în față același adversar, Spania, doar că miza a fost diferită. Fetele au jucat pentru titlul mondial, în timp ce băieții au avut nevoie de încă o victorie pentru a-și oferi șansa unei medalii de aur după o perioadă de timp foarte lungă.

Raportat la contextul general în care se află handbalul românesc pe plan internațional, un succes în sectorul feminin era mai probabil decât la masculin. La sfârșitul zilei, situația a fost complet inversă. Echipa pregătită de Costică Buceschi și Nicoleta Alexandrescu a prins o zi mai slabă și a pierdut finala feminină în fața Spaniei, cu 20-14 (10-7). În schimb, echipa lui Paul Mihăilă a jucat cu foarte mult entuziasm și s-a calificat în ultimul act la masculin, după un succes cu 29-26 (18-11).

Studenții au făcut o primă repriză grozavă și au câștigat-o la 7 goluri diferență. Apărarea a funcționat ireproșabil, iar atacul a avut fantezie. Spania a avut reacție doar în partea secundă, când a început o cursă de urmărire și chiar a reușit să restabilească egalitatea. De la 24-24, România și-a regăsit forța din prima repriză și a sprintat decisiv către o victorie meritată. Ionuț Iancu a închis poarta, astfel că misiunea echipei s-a simplificat. Per total, naționala masculină a învins țara gazdă în urma unui joc consistent, care a avut ca punct de reper atitudine!

Băieții și-au asigurat deja medaliile la Campionatul Mondial, dar turneul final nu s-a terminat încă pentru ei. Duminică, în finala mare (ora 18:30, Eurosport 2), se vor înfrunta cu Coreea de Sud.

”Îmi pare rău pentru fete că nu au câștigat medalia de aur, le-a stat la îndemână acest lucru, dar nu a fost să fie ziua lor. Revanșa în fața Spaniei a venit imediat, la masculin. Băieții au jucat admirabil, iar la final au fost felicitați inclusiv de gazde. Toată lumea a remarcat atitudinea lor cu care s-au bătut pentru această calificare. N-aș vrea să mă hazardez, dar dacă se vor prezenta la fel și în finală, au șanse mari să pună mâna pe medaliile de aur” – Constantin Căliman, director adjunct Federația Sportului Școlar și Universitar.