Echipele naționale universitare de handbal au revenit în țară după ce au câștigat două medalii la Campionatele Mondiale Universitare de la Malaga (Spania), aur cu selecționata masculină și argint cu selecționata feminină. Ca și curiozitate, România a cucerit medalii la aceeași ediție cu ambele reprezentative pentru prima dată în istoria participărilor.
Cu această ocazie, Federația Sportului Școlar și Universitar a susținut o conferință de presă, la care au participat directorul adjunct al instituției, Constantin Căliman, și Ion Mihăilă, antrenorul principal al campioanei mondiale.
”S-au obținut două rezultate extraordinare pentru handbal. România a avut un proiect interesant pentru acest Campionat Mondial. Dacă finala la masculin nu a fost atât de spectaculoasă, având în vedere că a fost controlată clar de naționala țării noastre, în schimb, am rămas impresionat de prestația băieților în meciul cu Spania, echipă formată din jucători valoroși care activează în prima lor ligă”, a susținut Constantin Căliman.
Antrenorul naționalei masculine a evidențiat faptul că succesul s-a datorat în primul rând grupului și a unei stări de spirit care s-a născut în timpul competiției. ”Cu cât ne apropiam mai mult de o medalie, cu atât bucuria și emoțiile erau mai imense. La meciul din grupă cu Egipt ne-a trecut glonțul pe la ureche. Ultimele 18 minute au fost tratate puțin cu superficialitate, dar în final noi am fost echipa care ne-am calificat. Semifinala cu Spania a fost o adevărată finală, iar de atunci am jucat mult mai relaxați. Meciul din finală cu selecționata Coreei de Sud a fost un război tactic și psihologic, având în vedere că ne-am întâlnit și în grupă. Cred că am fost mai proaspeți din punct de vedere fizic în finală, am avut și un portar în zi mare, Ionuț Iancu. Băieții au căpătat atât de multă încredere în ei pe finalul competiției, încât au jucat foarte degajați. Și dacă s-ar fi făcut o selecționată cu jucători de la toate celelalte echipe, tot am fi câștigat”, a relatat Ion Mihăilă.
Constantin Căliman a insistat pe factorul atitudine, decisiv la câștigarea medaliei de aur: ”Băieții au avut o voință deosebită, atitudine de campioni, bravo lor! E meritul echipei că a reușit să aibă o motivație interioară desăvârșită”.
Naționala masculină universitară a câștigat din nou medalia de aur la un Mondial după o pauză de 29 de ani, în timp ce naționala feminină a cucerit a 9-a medalie din cele 10 participări.